POLITIKA KOMPANIJE

Poslovna politika kompanije koju je razvilo najviše rukovodstvo SUNOKO d.o.o. je najvažniji korporativni dokument. On postavlja misiju i strategiju uključenu u rad, razvoj i unapređenje implementiranih sistema menadžmenta i bezbednosti hrane. To je takođe osnova za postavljanje ciljeva kvaliteta, bezbednosti hrane, bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite životne sredine za naredne godine. Naša poslovna politika je opšte poznata i primenjena od strane svih zaposlenih. Upravljajući našim svakodnevnim poslovanjem u skladu sa ovom Politikom, ispunjavamo strateške ciljeve naše organizacije, odnosno proizvodnju šećera konstantno visokog kvaliteta i odgovaranje na očekivanja naših kupaca uz očuvanje bezbednosti i zdravlja zaposlenih, kao i životne sredine.

Rukovodstvo kompanije svoju organizaciju usmerava planski utvrđujući interna (misija, vizija, strategija, politika, opšti i posebni ciljevi) i eksterna pitanja (konkurencija, stabilnost tržista, stabilnost dinara) neophodna za uspešno održavanje u poslovnom okruženju. Ova pitanja se permanentno preispituju na sastancima rukovodstva i na redovnom godišnjem preispitivanju integrisanih sistema menadžmenta. Rukovodstvo kompanije je utvrdilo sve značajne zainteresovane strane (interne i eksterne) i njihove zahteve i očekivanja. Eksterne zainteresovane strane u poslovnom okruženju su, između ostalih i one koje koriste proizvode i koje bitno utiču na njeno poslovanje, procese i sve implementirane sisteme menadžmenta.

SISTEMI ZA OSIGURANJE KVALITETA

Sunoko d.o.o. Novi Sad sa fabrikama šećera u Pećincima i Vrbasu je najveći proizvođač i prodavac šećera u Republici Srbiji sa učešćem od preko 79%.

Prioritet kompanije Sunoko d.o.o je da osiguramo da naši proizvodi budu bezbedni i vrhunskog kvaliteta. Taj cilj postižemo pomoću implementiranih i sertifikovanih brojnih standarda za bezbednost hrane i hrane za životinje, zaštitu životne sredine, socijalne i verske standarde te standard za bezbednost i zdravlje na radu. Sve naše procese prilagodili smo potrebama i ključnim ciljevima naše organizacije, a to je obezbeđivanje vrhunskih i bezbednih proizvoda koji zadovoljav

zahteve svih naših kupaca. U našim fabrikama šećera proizvodnja je organizovana u skladu sa smernicama dobre proizvođačke prakse i principima higijene i zdravstvene ispravnosti hrane.

Da bismo održali sve implementirane standarde u Sunoko d.o.o. na visokom nivou, potrebna nam je puna posvećenost svih zaposlenih. Zbog toga svakodnevno radimo na obezbeđivanju kontinuiranog razvoja naše organizacije, kroz ispunjavanje zahteva svih implementiranih standarda. Rad na stalnom unapređenju naše kompanije kroz kontinualni razvoj svih zaposlenih jedan je od ključnih principa naše kompanije.

STANDARDI

Standardi
Opis standarda

fssc 22000

Standard FSSC 22000 (Food Safety System Certification) predstavlja međunarodni standard koji se primenjuje u proizvodnji hrane kako bi se obezbedila bezbednost hrane i zaštita zdravlja ljudi. Ovaj standard se primenjuje na sve faze proizvodnje hrane, od sirovina do gotovih proizvoda, a obuhvata i transport, skladištenje i distribuciju. Standard FSSC 22000 je osnovan u Holandiji 2009. godine, u saradnji sa relevantnim organizacijama kao što su ISO, GFSI (Global Food Safety Initiative) i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). On je osmišljen da integriše zahteve sistema upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001 sa zahtevima sistema upravljanja bezbednošću hrane, prema standardu ISO 22000. Obaveza poštovanja detaljnih zahteva olakšava kontakt sa najzahtevnijim klijentima. Sertifikacija po ovom standardu je namenjena svim organizacijama koje proizvode, obrađuju ili distribuiraju hranu i kojima je važna bezbednost hrane i usaglašenost sa međunarodnim standardima. Ocenu po ovom standardu vrše akreditovana sertifikaciona tela, koje procenjuju i verifikuju da li organizacija ispunjava sve zahteve standarda FSSC 22000.

IFS

Međunarodni standard hrane (IFS) je jedinstveni standard priznat od strane Globalne inicijative za bezbednost hrane (GFSI) i razvijen za sve proizvođače hrane, pre svega za maloprodajne lance i njihove brendove. IFS su kreirali nemački trgovci na malo 2002. godine. Njegova glavna svrha je provera bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usaglašenosti proizvoda sa važećim zakonima i standardima. Važno je da IFS uvodi jedinstvene zahteve i transparentnost u lancu snabdevanja, od sirovina do krajnjeg proizvoda. Zbog toga je vremenom postao široko prepoznat, prihvaćen, pa čak i zahtevan od strane klijenata.

HALAL

Sa stanovišta šerijata (islamskog zakona), halal znači „dozvoljeno“. U suprotnosti je sa haramom – „zabranjeno“. Izrazi halal i haram se često koriste za muslimansku ishranu. Između zabranjenih prehrambenih proizvoda mogu se naći svinjetina, meso životinja ubijenih u suprotnosti sa islamskim zahtevima i krv, kao i alkohol. U praksi, za proizvođača hrane, proizvod označen kao halal mora da ispunjava sledeće sve zahteve propisane HALAL standardom. Šećer proizveden u svim našim fabrikama šećera ispunjava sve halal zahteve. Halal sertifikate je izdala Halal agencija islamske zajednice u Srbiji.

Košer

Reč „košer“ (hebrejski: kašrut) označava skup propisa jevrejskog zakona o ishrani. Može se prevesti kao „prikladan“ i upravo to je njegovo značenje u pogledu hrane. Dakle, „košer“ proizvod je prikladan za konzumaciju religioznog Jevrejina. Košer revizija, za razliku od drugih sistema verifikacije kvaliteta, nema objavljen standard. Jedine dostupne odredbe sadržane su u Bibliji, ali su toliko opšte da ih mora tumačiti rabin. Ortodoksni Jevreji poštuju načela košer. Pošto smo svesni potražnje za košer šećerom, odlučili smo da pokrenemo košer proizvodnju kao odgovor na očekivanja mnogih kupaca. Za šećer koji proizvode naše fabrike šećera, imamo Košer sertifikat koji je potvrdio rabin Jevrejske zajednice u Srbiji.

GMP+

GMP+ šema sertifikacije je međunarodni sistem sertifikacije koji obezbeđuje bezbednost hrane za životinje. GMP akronim je skraćenica od dobre proizvodne prakse. GMP+ se primenjuje na svaki pojedinačni korak u lancu ishrane: uzgoj, proizvodnju jedinjenja, stočne hrane, aditiva i premiksa, kao i prodaju, skladištenje i transport. U našoj kompaniji GMP+ sertifikat pokriva peletirani rezanac šećerne repe kao stočnu hranu. Dva naša proizvodna pogona; Vrbas i Pećinci poseduju GMP+ sertifikate „Proizvodnja peletiranog rezanca šećerne repe“, dok sedište u Novom Sadu poseduje GMP+ sertifikat: „Trgovina peletiranim rezancem šećerne repe“.

ISO 14001:2015

ISO 14001:2015 je međunarodni standard za primenu efikasnog sistema upravljanja zaštitom životne sredine. Primena ovog sistema ne samo da uspostavlja zahteve ekoloških performansi nego i pruža okvire koje organizacija treba da sledi kako bi pozitivno uticala na očuvanje životne sredine. ISO 14001:2015 koristi svaka organizacija koja želi da uspostavi, održi ili unapredi sistem korporativne zaštite životne sredine kako bi se uskladila sa svojom ekološkom politikom i zahtevima standarda. Prednosti organizacije koja ima implementiran EMS sistem su: poboljšanje efikasnosti resursa, smanjenje generisanja otpada, sticanje konkurentske prednosti u lancu snabdevanja, ispunjenje zakonskih obaveza, poboljšanje ukupnog uticaja na životnu sredinu, kao i bolje i lakše upravljanje ekološkim obavezama.

ISO 45001:2018

ISO 45001:2018 je jedan od najvažnijih standarda današnje svakodnevnice koji je postavljen tako da drastično poboljša nivo bezbednosti na radu i ima za cilj da obezbedi organizaciji sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlene i posetioce. ISO 45001:2018 je novi ISO standard koji je primenljiv na svaku organizaciju koja želi da uspostavi, održi ili unapredi OHS sistem upravljanja kako bi poboljšala zdravlje i bezbednost zaposlenih na radu, eliminisala opasnosti i umanjila rizike. Prednosti OHS sertifikovane organizacije ogledaju se u: podizanju svesti o bezbednosti i zdravlju zaposlenih i posetilaca, ispunjenju zakonskih regulativa, smanjenju mogućnosti nastanka bezbednosnih incidenata i povreda na radu, povećanju produktivnosti izbegavanjem zastoja usled povreda na radu i poboljšanju ugleda organizacije.

SEDEX /SMETA

Sedex/SMETA je socijalni standard, koji kroz svoju platformu služi za etičku razmenu podataka dobavljača. Sedex se fokusira na četiri oblasti: standardi rada, zdravlje i bezbednost na radu, životna sredina i poslovni integritet. Svrha organizacije je da podigne nivo poslovne etike i korporativne odgovornosti i olakša članovima Sedex-a da upravljaju svojim globalnim lancima snabdevanja u smislu poslovne etike. Kao član Sedex-a, dali smo detalje o našem radu u četiri gore navedene oblasti. Informacije iz upitnika za samoocenjivanje kao i izveštaji sa sertifikacionih provera dostupni su našim poslovnim partnerima. Kao član SEDEX organizacije odlučili smo da obe naše šećerane (Vrbas i Pećinci) budu revidirane u skladu sa SMETA zahtevima. U obe fabrike smo dobili pozitivan rezultat. Sprovođenje SMETA revizije u kompaniji Sunoko suštinski je element za naše ključne klijente i jedan je od ključnih faktora održivosti. SMETA revizija je jedna od najčešće sprovodenih etičkih revizija u svetu.

SAI FSA

U skladu sa zahtevima SAI – FSA na imanjima MK farminga sertifikovana je održiva poljoprivredna proizvodnja šećerne repe. SAI Platforma je najvažnija neprofitna organizacija koju je osnovala industrija hrane i pića da podrži razvoj održivih poljoprivrednih praksi širom sveta. Centralni deo inicijative je Procena održivosti farme (FSA), koja se koristi za verifikaciju praksi na farmi koje pokrivaju ekonomske, ekološke i socijalne aspekte. Glavne tematske oblasti FSA oblasti: Upravljanje farmom, Upravljanje zemljištem i hranljivim materijama, Rukovanje otpadom, Upravljanje vodama, Rukovanje i primena zaštite useva, Biodiverzitet, Uslovi rada. Nakon sertifikacione provere od strane ovlašćenih auditora, poljoprivredni proizvođači mogu biti nagrađeni bronzanim, srebrnim ili zlatnim nivoom. Od 2022.MK agri proizvođači repe uključeni su u proces verifikacije i nivo srebra je minimalni standard učinka koji je ostvaren. Pored toga, SAI Platforma nudi materijal za obuku i radionice o praksama održive proizvodnje u lancima snabdevanja poljoprivrednim proizvodima.

KONTAKT

Biljana Bogdanović

Koordinator za kontrolu kvaliteta

Scroll to Top